Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka z cytrynowym syropem"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 815
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 66
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9202
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 815
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 66
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9202
Składniki
Drożdże wkrusz do kubeczka. Rozetrzyj je z łyżką cukru i mlekiem. Wymieszaj z odrobiną mąki (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie pozostałą mąkę przesiej do dużej miski. Wymieszaj z łyżką cukru i solą. Jajka roztrzep widelcem w drugiej misce. Dodaj je do mąki, dołóż wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wymieszaj, a potem wyrabiaj 5-10 minut. Pod koniec wyrabiania dołóż masło. Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste, odstawi je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
Foremkę z kominkiem posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Odrywaj małe porcje, uformuj kulki. Ułóż je w przygotowanej formie – jedna na drugiej. Między porcje ciasta włóż po kilka żurawin albo rodzynek.
Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 40 minut. W tym czasie cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij z niej sok. Z wody, reszty cukru, soku i skórki z cytryny ugotuj syrop.
Babkę wyjmij, ponakłuwaj wykałaczką. Polewaj gorącym syropem, aż całkowicie go zużyjesz. Potem polej ciasto likierem.Źródło: Naj