Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka z krówkami i ajerkoniakiem"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 219
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 135
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 219
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 135
Składniki
Ciasto: masło ucieram z cukrem na puch. Stopniowo dodaję po jajku, porcji mąki z proszkiem do pieczenia i łyżce ajerkoniaku. Gdy się połączą, wsypuję drobno pokrojone krówki, wymieszane z łyżką mąki. Mieszam i wlewam ciasto do natłuszczonej i dobrze oprószonej mąką formy z kominem. Piekę 60 min w temp. 180°C.
Babkę studzę w formie, delikatnie wyjmuję (krówki mogą się poprzyklejać do formy, gdy jest słabo oprószona mąką).
Polewa: śmietankę, masło, cukier i krówki zagotowuję. Mieszając, podgrzewam polewę na małym ogniu ok. 10 min, aż zgęstnieje. Gorącą smaruję ciasto. Wierzch posypuję pokruszonymi krówkami.
90 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji 90 gr • Przepis na 16 porcji.
Ajerkoniak zastępuję też czekoladowym likierem. Pyszne! Małgorzata Pankiewicz z GowinaŹródło: Kobieta i życie