Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliża się świąt, jest to czas radosnego przygotowywania się do wyjątkowej uroczystości. Ten czas nieodłącznie kojarzy się z pieczeniem babek. Jednym z moich ulubionych przepisów jest właśnie babka z makiem. Prosta i szybka w przygotowaniu. Sprawdzi się również do niedzielnej herbaty.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 153
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 153
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Składniki
Miękkie masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy cukier i jaja. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy aromat i mleko. Ucieramy. Do ciasta dodajemy suchy mak i ponownie wszystko mieszamy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Babka jest gotowa w momencie testu tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą.