Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka z pomarańczowym ponczem"
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 839
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 23
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 59
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24301
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 839
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 23
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 59
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24301
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji 0,80 zł.
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku oraz po łyżce soku z pomarańczy. Obydwie przesiane do miski mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i skórką startą z pomarańczy. Partiami wsypujemy do masy jajeczno-maślanej i miksujemy.
Ciasto przekładamy do wąskiej formy na babki, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Na około 50 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce jeszcze na 10 minut.
Poncz: W tym czasie wszystkie ponczu mieszamy tak długo, aż cukier puder się rozpuści.
Babkę wyjmujemy z formy, gęsto nakłuwamy drewnianym patyczkiem lub wykałaczką, nasączamy ponczem. Kroimy po wystygnięciu.
Wartość odżywcza jednej porcji 229 kcal Białko 3,1 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 24 g.Źródło: Rewia