Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka z żurawiną"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 216
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34521
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 216
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34521
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Margarynę zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując, dodawaj stopniowo cukier kryształ, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksuj co najmniej minutę.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Dodaj do utartej wcześniej masy. Miksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Wmieszaj delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką do przygotowanego ciasta. Na koniec dodaj garść suszonej żurawiny. Jeśli chcesz, możesz też dodać do składników skórkę otartą z cytryny lub kilka kropli ulubionego olejku aromatycznego.
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą (lub mąką). Przełóż przygotowane ciasto. Piecz około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika wbij w babkę drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, to znak, że babka się upiekła.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, lekko przestudź, a potem wyjmij z foremki. Pozostaw na kratce do ostygnięcia. Cukier puder utrzyj z odrobiną wody na gładki lukier. Polej babkę, dowolnie ozdób.Źródło: Świat kobiety