Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bakaliowa chałka"
...ale pyszny.
Odsłon: 681
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 61
Polecam.
Odsłon: 612
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 338
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 137
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5113
...ale pyszny.
Odsłon: 681
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 61
Polecam.
Odsłon: 612
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 338
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 137
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5113
Składniki
Drożdże pokrusz, utrzyj z łyżką cukru, łyżką mąki oraz 100 ml letniego mleka. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej do miski razem ze szczyptą soli. Dodaj 4 łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1 jajko, 2 żółtka, szczyptę skórki cytrynowej, 100 ml letniego mleka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Na koniec wlej 12 dag rozpuszczonego masła.
Wszystkie połącz, energicznie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
W międzyczasie przygotuj bakaliowe nadzienie. Rodzynki przebierz, wsyp do miseczki, zalej rumem i pozostaw do namoczenia. Posiekaj drobno kandyzowaną skórkę pomarańczową. W rondelku zagotuj resztę mleka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mielone orzechy i 2 łyżki bułki tartej. Mieszając, gotuj ok. 2 minuty. Ostudź, dodaj skórkę pomarańczową i osączone rodzynki.
Ciasto podziel na 16 kawałków. Rozwałkuj je na placuszki. Nałóż nadzienie, uformuj kulki. Układaj je warstwami w dużej formie do babki. Posmaruj z wierzchu ostatnim jajkiem. Piecz około 60 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety