Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakaliowy piernik z powidłami"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 120
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 120
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł
Do gotującego się mleka wsypujemy sodę. Margarynę (lub masło) ucieramy z cukrem, miodem i jajkiem. Ucierając, dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy przyprawę do pierników i mleko z sodą. Mieszamy. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę, szybko zagniatamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich lekko wałkujemy i wylepiamy nią, wyłożoną papierem do pieczenia, formę o wymiarach 22 x 27 cm. Nakłuwamy widelcem.
Ciasto smarujemy powidłami, posypujemy migdałami, rodzynkami, skórką pomarańczową i połową rozdrobnionych orzechów włoskich. Przykrywamy drugą częścią ciasta, nakłuwamy i na 40 minut wstawiamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do temperatury 180oC.
Ciepły piernik smarujemy roztopioną czekoladą i dekorujemy resztą orzechów.Źródło: Rewia