Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakłażanowe łódeczki z granatem"
Polecam.
Odsłon: 691
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36128
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 197
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 344
Polecam.
Odsłon: 691
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36128
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 197
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 344
Składniki
Bakłażany umyj i poprzekrawaj na połówki. Oprósz solą i odstaw na 10 min, opłucz. Łyżką wydrąż środki z pestkami. Miąższ bakłażanów ponacinaj nożem w kratkę. Posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem.
Bakłażany piecz 20 min w temp. 200 st. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij warzywa. Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni. Dołóż koncentrat.
Trzymając granat nad miską, stukaj energicznie w skorupkę łyżką, by pestki wypadły do naczynia. Mięso przypraw solą, pieprzem, kminkiem, cynamonem i papryką. Wymieszaj ze słonecznikiem, natką oraz pestkami granatu.
Nadzieniem napełnij podpieczone bakłażanowe łódeczki. Ułóż je na blaszce z piekarnika i zapiekaj ok. 10 min w temp. 200 st. Oregano opłucz, osusz, listki poodrywaj od gałązek. Posyp nimi upieczone bakłażany. Od razu podawaj.
Zarówno wydrążone bakłażany, jak i cukinie, kalarepki, papryki czy pomidory możesz nadziewać farszami bez mięsa, za to pełnymi sycących składników.
Nadzienie jaglane. 1 szkl. kaszy jaglanej ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na oliwie zeszklij posiekaną czerwoną cebulę i pokrojoną w kosteczkę paprykę. dodaj do kaszy razem z groszkiem konserwowym i posiekaną natką pietruszki. Przypraw obranym, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą oraz pieprzem.
Nadzienie serowe. 2 op. serka ricotta wymieszaj z 20 dag twarogu i 1/2 szkl. startego parmezanu. Dodaj 4 łyżki oliwy i posiekaną bazylię. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem.
Przygotowane w ten sposób bakłażany świetnie smakują podane z zimnym sosem. Może to być np. doprawiona pieprzem i czosnkiem kwaśna śmietana albo gęsty sos pomidorowy.Źródło: Tina