Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pokochacie to ciasto za smak, wygląd i proste wykonanie. Marcepan i mak to doskonałe połączenie a biszkopty w kawie podbijają ten smak. Galaretka i truskawki dają orzeźwienie.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 69
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10513
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 69
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10513
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Tortownica 22 cm. Kawę inkę zalać wrzątkiem, ostudzić. 3-4 truskawki kroimy w plasterki. Krem. Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na 10 minut. Mleko z małymi kawałkami marcepanu zagotowujemy, mieszając. Dodajemy cukier, mak i gotujemy mieszając 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia wlewamy amaretto, potem napęczniałą żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia, ale nie do lodówki. Śmietanę ubijamy nie do końca na sztywno. Stopniowo dodajemy do przestudzonej masy marcepanowej. Dokładnie mieszamy. Biszkopty maczamy w kawie i delikatnie posypujemy kakao. Naprzemiennie układamy biszkopty, masę i plasterki truskawek. Biszkopty kładziemy ukośnie i poziomo. Schładzamy w lodówce. Gotujemy galaretkę, studzimy. Na cieście układamy połówki truskawek, liście mięty i zalewamy zimną galaretką. Dzięki temu bałaganowi w układaniu biszkoptów, każdy kawałek ciasta wygląda inaczej.