Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bananowiec na cieście cytrynowym"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 595
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 868
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 595
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 868
Składniki
Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 440 kcal. Cena porcji: 1,55 zł
Przygotuj ciasto: blachę posmaruj odrobiną masła i oprósz mąką pszenną. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj, otrzyj skórkę. Potem cytrynę przekrój na pół i wy ciśnij sok.
Masło utrzyj mikserem z cukrem, szczyptą soli oraz sokiem i skórką cytrynową. Kiedy masa będzie jasnokremowa, domieszaj kolejno jajka. Mąkę pszenną przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia.
Potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną i porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko i dobrze wymieszaj całość mikserem.
Ciasto rozsmaruj na spodzie przygotowanej blachy. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź i rozetnij na dwa placki.
Przygotuj krem: proszek na krem karpatkowy dobrze wymieszaj z 1 szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony w mleku proszek. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw ją do wystudzenia. Następnie utrzyj z miękkim masłem na puszysty krem.
4. Przygotuj masę: masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Banany obierz, rozgnieć, porcjami domieszaj do masy maślanej. Placki cytrynowe przełóż masą bananową oraz kremem. Przed podaniem schłodź. Pokrój na porcje. Udekoruj, np. czekoladowymi choinkami.Źródło: Tina