Do góry

Desery Przepis na:

Banany w puszystym cieście

Banany w puszystym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Banany w puszystym cieście"

Składniki

  • 6 bananów
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki likieru bananowego
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki jasnego płynnego miodu
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • pomarańcza
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 40 minut • Porcja 258 kcal • Koszt porcji ok. 2,90 zł • Przepis na 4 porcje

  2. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem i likierem bananowym na puszysty krem. Następnie delikatnie wmieszaj przesianą mąkę.

  3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i wymieszaj z żółtkowym kremem.

  4. Banany obierz ze skórki, poprzekrawaj na połowy i zanurzaj w przygotowanym cieście.

  5. Do głębokiej patelni wlej tyle oleju, żeby banany się w nim zanurzyły. Do gorącego wkładaj banany w cieście i smaż powoli ze wszystkich stron.

  6. Usmażone wykładaj na talerz wyłożony grubym ręcznikiem papierowym, żeby wchłonął się tłuszcz z głębokiego smażenia.

  7. Jeszcze ciepłe pokrój w grube plastry i podziel na porcje (po trzy połówki na jedną).

  8. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, usuń białe błonki. Podawaj banany polane miodem. Do każdej porcji dołóż cząstki pomarańczy i po czubatej łyżce kwaśnej śmietany.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń