Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Barszcz z jabłkiem"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 87
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 87
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 110 kcal, cena 1,40 zł
Umyte buraki wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu 40-60 minut. Wyjmij i przestudź. Odetnij końce, obierz ze skórki.
Obrane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Marchewkę oczyść, opłucz, również zetrzyj na tarce jarzynowej. W ten sam sposób przygotuj pietruszkę i kawałek selera. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę, seler i pietruszkę. Podgrzewaj mieszając kilka minut, wrzuć starte buraki. Całość zalej 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia z dodatkiem łyżki soli.
Warzywa gotuj 25 minut. W trakcie dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i starte na tarce obrane jabłko. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Gotowy barszczyk dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Posyp obficie majerankiem.
Barszcz wigilijny możesz też zrobić na domowym zakwasie. Pokrój w plastry 1 kg obranych buraków, ułóż je w słoju lub glinianym garnku, dodaj kilka ząbków czosnku oraz kromkę razowego chleba. Zalej litrem letniej wody. Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Co pewien czas usuwaj powstającą na powierzchni pleśń.Źródło: Świat kobiety