Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Barszczyk czerwony z uszkami"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 153
Polecam.
Odsłon: 783
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 120
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 153
Polecam.
Odsłon: 783
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 120
Składniki
Zakwas: buraki obierz, pokrój. Wrzuć do kamionkowego naczynia. Dodaj obrane ząbki czosnku, chleb i przyprawy.
Zalej przegotowaną letnią wodą. Przykryj, odstaw na 5–7 dni. Przecedź przez gęste sitko.
Grzybki na barszcz namocz. Dodaj obraną włoszczyznę, czosnek i przyprawy. Gotuj do miękkości. Wywar przecedź, wlej zakwas. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podgrzej, ale już nie gotuj, bo straci kolor.
Uszka: grzybki namocz, ugotuj, posiekaj albo zmiel. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na maśle, dodaj do grzybów.
Posól do smaku.
Z mąki, jajka oraz szklanki ciepłej wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj jej. Wytnij małe kółka. Nałóż na nie farsz. Zlep formując uszka. Ugotuj je w posolonym wrzątku. Podawaj z barszczykiem.
Wersja góralska: do zakwasu dodaj obrany korzeń chrzanu i 2 goździki. Dzięki temu barszczyk będzie ostrzejszy.
Jedna porcja zawiera: 270 kcalŹródło: Tina