Do góry

Desery Przepis na:

Berliński Chlebek

Berliński Chlebek

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2980

Dodano:

Odsłon: 2314

Berliński Chlebek to przepyszny piernik polany czekoladą lub lukrem, z dodatkiem orzechów laskowych oraz aromatycznych przypraw: cynamonu i goździków.

Składniki

  • 200 g masła
  • 250 g brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cynamonu( dałam trochę mniej)
  • 1 szczypta mielonych goździków
  • 100 g utartej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • 200 g całe orzechy laskowe
  • 200 g kuwertury
  • ewent. lukier
  • dodatkowo ok.100 g słodkiej śmietanki do polania po wierzchu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Masło utrzeć na pianę, stopniowo dodawać jaja i cukier dalej ucierając. Dodać cynamon, goździki i utartą czekoladę, mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i dodać całe orzechy laskowe( odłożyłam około 35 orzechów do dekoracji)

  3. Teraz możecie całość polać śmietanką, ciasto bedzie miękkie, ale nie jest to konieczne. Pierniki mogą być twarde

  4. Ciasto rozmarować na blaszce i piec około 15- 20 minut.

  5. Pokroić na 35 kawałkow. Kuwerturę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować każdy kawałek piekarnika, udekorować orzechem laskowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń