Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowy sernik z dynią i ricottą

Bezglutenowy sernik z dynią i ricottą

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 295

Dodano:

Odsłon: 824

Proste i szybkie, a przede wszystkim lekkie i zdrowe ciasto. Świetnie sprawdzi się, gdy chcemy przygotować w niedługim czasie pyszną przekąskę do kawy. Ricotta nadaje sernikowi lekkości, smaku i delikatności. Aromat dyni, cynamonu i wanilii sprawiają, że jesienne popołudnia stają się wyjątkowo miłe i ciepłe.

Składniki

  • Pół kilo ricotty
  • Pół gotowanej na parze dyni
  • 4 żółtka
  • Wanilia naturalna
  • Pół szklanki ksylitolu
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • Paczka bezglutenowych biszkoptów
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię ugotowaną na parze miksujemy blenderem. Żółtka ucieramy z ksylitolem, dodajemy ser ricottę, skrobię, dynię, przyprawy i olej.

  2. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno foremki wykładamy biszkopty bezglutenowe.

  3. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

  4. Pysznie smakuje do kawy, z konfiturą z dzikiej róży.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń