Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bezowa chmurka z bitą śmietaną"
Polecam.
Odsłon: 699
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36154
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 210
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 356
Polecam.
Odsłon: 699
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36154
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 210
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 356
Składniki
Czas przygotowania: 25 minut (bez suszenia bezy i chłodzenia kremu). 1 porcja: 370 kcal. Cena porcji: 1,75 zł
Dzień wcześniej: blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj 2 kółka (o śr. 19 cm). Białka ubij ze szczyptą soli oraz łyżeczką soku z cytryny. W czasie ubijania porcjami wsyp cukier. Ubijaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy piana z białek będzie już sztywna, domieszaj mąkę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 st. Na każdy papierowy krążek na blasze wyłóż połowę masy bezowej. Delikatnie rozsmaruj ją równomierną warstwą. Wstaw do piekarnika i susz około godziny. Potem piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tak blaty bezowe do wystudzenia na noc.
Następnego dnia: czekoladę posiekaj. Śmietanę bardzo mocno podgrzej (ale nie gotuj!), zdejmij z ognia. Wrzuć kawałeczki czekolady i mieszając, rozpuść ją. Przelej do miseczki, wystudź, a następnie schładzaj 2 godziny w lodówce.
Czekoladową śmietankę wymieszaj z rdzeniem wanilii, ubij na sztywno. Przygotowaną masą przełóż blaty bezowe. Posmaruj nią także wierzch tortu. Udekoruj morelami pokrojonymi na kawałeczki, plasterkami pomarańczy i wiórkami czekolady.Źródło: Tina