Do góry

Desery Przepis na:

Bezowy mazurek z kremem jajecznym

Bezowy mazurek z kremem jajecznym

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Bezowy mazurek z kremem jajecznym"

Składniki

  • 5 białek
  • 3 jajka
  • sól
  • 1
  • 5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 25 dag masła
  • 1 łyżka rumu (lub wódki)
  • sok i skórka z cytryny
  • bita śmietana do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas (bez pieczenia) ok. 20 min; porcja – 370 kcal, cena 1,50 zł

  2. 5 schłodzonych białek ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Partiami dosypuj cukier puder i ubijaj dalej, aż piana będzie szklista.

  3. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Pianę z białek przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciśnij na blachę, tworząc prostokąt. Z reszty wyciśnij wokół spodu ozdobny rant.

  4. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 120 stopni. Susz bezę ok. 60 min. Następnie zmniejsz temp. do 100 st. Dosuszaj bezę 120 min. Pod koniec uchyl drzwi piekarnika.

  5. Całe jajka ubij z cukrem kryształem na parze. Dalej ubijając, ostudź. Masło utrzyj na pulchną masę. Dodawaj po łyżce do zimnych jajek z cukrem i cały czas ubijaj.

  6. Na koniec wmieszaj do masy rum, skórkę i sok ze sparzonej cytryny. Krem wyłóż na wystudzony spód bezowy. Udekoruj kratką z bitej śmietany.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń