Desery Przepis na:
Bezy mini

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4798
Dodano: 02.06.2017
Odsłon: 19163
Składniki
- Białko jaja kurzego 4 szt.
- Cukier 220 g (drobny)
- Ocet winny lub sok z cytryny 1 łyżeczka
- Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
- Na około 35 sztuk o średnicy 4 cm
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Do czystej i suchej miski włożyć białka i powoli miksować, aż powstanie w miarę stabilna piana, do której nie przerywając miksowania dodawać po łyżce cukru. Po każdym dodaniu cukru starannie miksować, aby cukier do końca się rozpuścił.
Jeśli został wykorzystany cały cukier, a beza jest gęsta, lśniąca i nie wyczuwamy w niej drobin cukru, należy dodać mąkę i ocet i chwilę jeszcze miksować do połączenia się składników z ubitą pianą. -
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z piekarnika, wykładać łyżką pianę i formować małe beziki. Zachować odstępy 0,5 - 1 cm, gdyż beziki nieco urosną. Można do tego celu wykorzystać rękawem do dekorowania, wtedy beziki będą bardziej kształtne. Najlepiej formować podobnej grubości beziki, aby w jednakowym czasie się upiekły (wysuszyły).
-
Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 120 stopni C 20 - 25 minut, następnie suszyć około 40 minut w temperaturze 100 stopni C. Długość pieczenia zależy, jak duże będą beziki, im grubsze, tym dłużej. Na samym początku pieczenia proponuję zaglądać do piekarnika, gdy beziki zaczną zmieniać kolor, należy wcześniej zmniejszyć temperaturę ze 120 na 100 stopni C, inaczej bezy będą miały ciemniejszy kolor.
Po upieczeniu bezy studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Komentarze do przepisu (0)