Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt a'la tiramisu

Biszkopt a'la tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 558

Dodano:

Odsłon: 1275

biszkopt przełożony kremem tiramisu

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej typ 405
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • krem:
  • opakowanie kremu o smaku tiramisu
  • 300 ml mleka ( dokładna ilość na opakowaniu kremu)
  • poncz:
  • ok. 75ml wódki
  • sok z połowy cytryny
  • ok. 4 łyżki mleczka kakaowego z tubki
  • kakao do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: !! składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!
    Jajka rozdzielamy na białka i żółtka, białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce cukru. W osobnej misce przesiewamy mąki i dokładnie mieszamy. Mąki dzielimy na 3 części i powoli, po jednej dodajemy do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki smarujemy margaryną i odsypujemy kaszą manną) i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez około 30 minut. By biszkopt był równy po wyjęciu z piekarnika blachę dwukrotnie rzucamy na blat z około 40 cm wysokości. Ciasto odstawiamy na parę godzin do wystygnięcia.

  2. Gdy biszkopt już wystygnie, wyciągamy go z formy i kroimy na dwie części.
    Poncz: Do soku z połowy cytryny dodajemy wodę by uzyskać około pół szklanki ponczu. Nasączamy biszkopt.
    Następnie mleczko kakaowe z tubki mieszamy z wódką i znów nasączamy biszkopt. (zamiast mleczka z tubki można użyć zaparzonej kawy).

  3. Krem: Do miski wlewamy zimne mleko i ubijamy wraz z zawartością opakowania kremu.
    Na dolny placek wykładamy krem (zostawiamy około 2-3 łyżki), przykrywamy górną częścią biszkoptu i lekko dociskamy.
    Wierzch biszkoptu smarujemy resztą kremu i oprószamy kakao.
    Biszkopt przechowujemy w zimnym miejscu.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń