Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkopt genueński"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1290
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 53
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1290
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 53
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Składniki
Na 30 min przed m biszkoptu jajka włóż do bardzo ciepłej wody. Margarynę lub masło włóż do rondelka, roztop. Do miski wbij ogrzane jajka, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (10-15 min).
Następnie do masy dodaj w trzech turach przesianą mąkę, za każdym razem delikatnie mieszając całość trzepaczką lub łyżką. Na koniec dodaj wystudzony tłuszcz, wymieszaj.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz około 25 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 175°C. Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół.
Dżem przełóż do rondelka, podgrzej. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj połową dżemu i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj pozostałym dżemem.
Śmietankę podgrzej w rondelku. Dodaj czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszaj aż się rozpuści. Gęstniejącą polewą udekoruj wierzch ciasta.
50 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie