Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt waniliowo-kawowy.

Biszkopt waniliowo-kawowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 762 Ocena: 14526

Dodano:

Odsłon: 1972

Ciasto wyszło pyszne,to trzeba spróbować.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • NA BISZKOPT
  • jajka 5 szt
  • mąka 5 łyżek
  • cukier 5 łyżek
  • 1 płaska łyżeczka pr.do pieczenia
  • POZOSTAŁE
  • śmietanka 30%
  • herbatniki szkolne 260g
  • mascarpone 250g
  • 2x śmietan-fix
  • 1 kopiata łyżka kawy rozp.
  • cukier puder 2 łyżki do mascarpone
  • 2x budyń waniliowy
  • 800ml mleka
  • 1 masło
  • czekolada gorzka do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt.Żółtka oddzielić od białek.
    Białka ubić na sztywno,dodać cukier i jeszcze raz ubić.
    Wlać żółtka,zmiksować.Na końcu dodać przesianą mąkę oraz pr.do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    Piec w 190st.góra-dół do złotego koloru.

    Ugotować budyń w mniejszej ilości mleka,do gorącego dać masło i rozpuścić mieszając.

    Na wystudzony biszkopt dać lekko schłodzony budyń.
    Na wierzchu ułożyć herbatniki.

    Śmietankę ubić,dodać śmietan-fix 2x.
    Do serka mascarpone dodać kawę i cukier,zmiksować.
    Na końcu dać ubitą śmietankę.
    Zmiksować , masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać.

  2. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać po wierzchu.
    Dać do lodówki na kilka godzin.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń