Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkopt z kremem jogurtowym"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 15
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 722
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 15
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 722
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki i delikatnie wymieszaj.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 35-40 min w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż.
Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, wystudź. Do miski włóż jogurt, dodaj cukier, zmiksuj. Do przestudzonej galaretki dodaj kilka łyżek jogurtu, wymieszaj i przelej do pozostałej masy jogurtowej. Dokładnie wymieszaj.
Pierwszy blat biszkoptowy włóż do tortownicy. Na spodzie rozłóż połowę pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek i wyłóż na nie 3 masy jogurtowej. Przykryj drugim blatem, posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki. Do podgrzanej śmietanki wrzuć posiekaną czekoladę, wymieszaj. Gdy przestygnie polej nią wierzch ciasta i udekoruj pozostałymi truskawkami.
70 minut. Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie