Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z mango"
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 57
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 97
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 57
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 97
Składniki
Formę w kształcie serca (lub zwykłą tortownicę) wyłóż pergaminem. Jajka rozbij. Białka ubij razem z 4 łyż- kami wody. Wsyp 12,5 dag cukru, 1 opak. cukru waniliowego oraz szczyptę soli, zmiksuj.
Dodaj żółtka oraz mąkę przesianą razem z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Ciasto starannie wymieszaj, przełóż do formy. Piecz ok. 25 min w 180 st.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Puszkę mango osącz, zmiksuj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Połącz z żelatyną. Dodaj twaróg, wymieszaj.
Zimny biszkopt posyp siekanymi pistacjami. Wyłóż masę serową z mango. Odstaw na ok. 2 godz. do lodówki. Galaretkę (jasną) rozpuść w 250 ml wody. Ciasto ozdób plasterkami mango i zalej galaretką.
Czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 1,90 zł.
Sposób babuni
Jeżeli jajka przeznaczone do biszkoptu włożysz na pięć minut do ciepłej wody, ciasto będzie bardzo puszyste. Aby zaś dłużej zachowało świeżość i zyskało oryginalny smak, zamiast wodę dodaj do składników sok pomarańczowy.
Zamiast mango możesz wykorzystać brzoskwinie z puszki.Źródło: Świat kobiety