Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkopt z pianką z miętową nutą"
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 203
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2157
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 205
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1964
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 203
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2157
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 205
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1964
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec partiami – łyżka po łyżce – dosypując cukier. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka. Na koniec dodaj obie mąki, wymieszaj łyżką, by dokładnie się połączyły.
Formę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz 35-40 minut.
Do szklanej lub metalowej miski wlej mleko i dodaj pianki. Miskę postaw na garnku z wrzącą wodą (dno miski nie może dotykać wody), mieszaj tak długo, aż pianki się rozpuszczą. Wlej likier, dokładnie wymieszaj. Odstaw, by masa wystygła.
Śmietankę ubijaj mikserem do momentu, aż zgęstnieje (nie może być ubita na sztywno, musi lekko opadać z łyżki). Dodaj piankowe mleczko i wymieszaj łyżką lub trzepaczką. Na koniec możesz dodać odrobinę zielonego barwnika.
Masę wylej na schłodzony biszkopt. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta udekoruj czekoladkami.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie