Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie do wykonania, pyszne i puszyste ciasto w sam raz na weekendowe spotkania przy kawie. Kwaskowy smak żurawiny lekko przełamuje słodycz biszkoptu. Przepis zaczerpnięty z notatnika Babci.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 212
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34459
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 171
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 212
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34459
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 171
Składniki
Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z białkami dodajemy cukier zwykły i waniliowy. Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana będzie już gotowa (po odwróceniu miski nie będzie się wylewać), dodajemy żółtka. Miksujemy wszystko bardzo powoli na zmniejszonych obrotach.
W osobnej miseczce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia (mąkę należy wcześniej przesiać, żeby uniknąć grudek w cieście). Dodajemy mąkę małymi porcjami do masy jajecznej. Składniki delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy wodę oraz żurawinę (obtoczoną lekko w mące) i dalej wszystko mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą/mąką. Do wyłożenia formy można również użyć papieru pergaminowego.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy biszkopt ok. 30-40 min. w temperaturze 180°C. Należy pamiętać o włożeniu ciasta do nagrzanego wcześniej piekarnika. Podczas pieczenia unikamy otwierania drzwiczek piekarnika (zwłaszcza na początku pieczenia), aby nasze ciasto nie upadło. Pod koniec pieczenia można otwieramy na chwilę drzwiczki i sprawdzamy drewnianym patyczkiem lub wykałaczką, czy biszkopt jest już gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy po wyjęciu z ciasta.
Upieczony biszkopt zostawiamy na kilka minut w piekarniku. Gdy przestygnie, wyciągamy go. Przy pomocy ostrego noża odcinamy ciasto od tortownicy i odwracamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia lub paterę. W ten sposób biszkopt pozostanie płaski. Papier podłożony pod ciasto zapobiega przyklejeniu się biszkoptu do patery. Na koniec można oprószyć biszkopt cukrem pudrem. Smacznego!