Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkopt z żurawinami"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 181
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 181
Składniki
ok. 75 minut
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody i ubić na sztywno. Ubijając, wsypywać porcjami 12,5 dag cukru. Pianę z białek wymieszać z żółtkami. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Tortownicę (śr. 26 cm) wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Ciasto wyjąć z tortownicy, odłożyć do wystudzenia.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 6-7 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru i skórką z cytryny. Do wrzącego mleka wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Masę przestudzić, wymieszać z twarogiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem. W czasie ucierania małymi porcjami dodawać masę budyniowo-twarogową.
Zimny biszkopt rozciąć na dwa placki. Jeden placek ułożyć na spodzie tortownicy. Posmarować 1/3 przygotowanego kremu oraz 2/3 konfitury. Przykryć drugim plackiem. Posmarować odłożonym kremem. Na wierzchu tortu zrobić dekoracyjne rozetki z kremu. Udekorować pozostałą konfiturą i startą czekoladą.Źródło: Życie na gorąco