Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkoptowa „Opera”"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 508
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1360
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 377
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 508
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1360
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 377
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Mieszając, dodawaj żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej rozpuszczony tłuszcz i wymieszaj.
Ciasto wylej na płaską blachę (30x35 cm) wyłożoną papierem, rozsmaruj i piecz ok. 10 min w 180°C. Upieczone ciasto zdejmij z papieru i pokrój na 5 równych prostokątów.
Zagotuj szklankę śmietanki, dodaj połamaną czekoladę. Gotuj, mieszając, na wolnym ogniu, aż powstanie gładki, gęsty krem.
Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej, żeby się rozpuściła. Drugą szklankę śmietanki ubij z cukrem pudrem. Laskę wanilii namocz w ciepłej wodzie, rozetnij, wyjmij nasionka. Śmietankę wymieszaj z nasionkami i żelatyną.
Prostokąty ciasta przełóż kolejno kremem czekoladowym, masłem orzechowym, masą kajmakową i kremem waniliowym. Wszystkie warstwy złóż, lekko dociśnij i wyrównaj brzegi.
Ostatnią szklankę śmietanki zagotuj z 2 tabliczkami połamanej czekolady. Tą polewą posmaruj wierzch i boki ciasta. Na wierzchu zrób widelcem fantazyjny wzorek.
czas przygotowania 50 min, czas pieczenia ok. 10 minŹródło: Chwila dla Ciebie