Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkoptowa rolada porzeczkowa"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 63
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 31
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 174
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 795
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 63
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 31
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 174
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 795
Składniki
Żółtka utrzyj z połową cukru kryształu. Białka ubij na sztywną pianę z resztą cukru. Połącz masy, delikatnie wmieszaj mąkę z kakao. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temp. 180 st. ok. 12 minut. Ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę i razem z nią zroluj.
Porzeczki opłucz, osącz, odszypułkuj. 150 ml kremówki ubij na sztywno. Wymieszaj z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namocz, odciśnij, a następnie podgrzej w reszcie kremówki. Gdy się rozpuści, wmieszaj do przygotowanego kremu.
Wystudzone ciasto rozwiń, posmaruj kremem. Rozłóż porzeczki. Biszkopt ponownie zroluj i owiń w folię spożywczą. Odstaw do lodówki do stężenia. W tym czasie białą polewę czekoladową przygotuj według przepisu na opakowaniu. Stężałą roladę wyjmij z folii, ozdób polewą.
Czas ok. 60 min; porcja – 160 kcal, cena 1,20 zł.
Sposób babuni
Jeśli chcesz, by polewa była plastyczna i dobrze się kroiła, wypróbuj ten przepis. Zagotuj 10 dag kremówki 30 proc. Dodaj do niej 20 dag rozpuszczonej czekolady (białej lub ciemnej) i dokładnie zmiksuj.
Jeśli nie lubisz kwaskowych porzeczek, zastąp je innymi owocami.Źródło: Świat kobiety