Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkoptowe ciasto z owocami"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 501
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 30
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 14
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 501
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 30
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 14
Składniki
Jajka rozbij. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodaj cukier. Następnie połącz ubitą pianę z mąką, żółtkami, cukrem waniliowym oraz łyżeczką proszku do pieczenia. Dolej 1/3 szklanki zimnej wody. Wszystkie zmiksuj na gładkie ciasto.
Przygotowane ciasto biszkoptowe przelej do formy w kształcie motyla. Piecz 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia. Jeśli nie masz specjalnej formy, upiecz ciasto w dużej tortownicy i nożem wytnij kształt motyla.
Budyń (słodzony) przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Przestudź, rozsmaruj na biszkopcie. Oczyść owoce, obierz je, podziel na cząstki lub pokrój w plasterki. Rozłóż dekoracyjnie na warstwie budyniu. Rozpuść kostkę czekolady, namaluj oczy i usta motylka.
Czas ok. 40 min; porcja – 280 kcal, cena 90 gr.
Gdy pieczesz biszkopt, nie smaruj brzegów tortownicy tłuszczem, ponieważ zmniejsza on przyczepność ciasta do formy. Biszkopt dobrze nie wyrośnie i wybrzuszy się na środku.Źródło: Świat kobiety