Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto letnie na biszkopcie. Ciasto z kremem jagodowym i galaretką porzeczkową. Ciasto wyszło winne i pyszne.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1066
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 141
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1066
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 141
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia,jednocześnie mieszając łopatką.Na koniec wmieszać posypkę i olej. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Obrócić na deskę ze ściereczką ,zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.
Biszkopt w blaszce posmarować frużeliną.(moja domowa, przetarta przez sitko)
krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, fixem i frużeliną. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać na biszkopt i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.
galaretka-Szybciej przygotować mus z porzeczki.Oczyszczoną porzeczkę, rozgotować z odrobiną wody i cukrem do smaku.Przetrzeć przez sito. Jak komuś nie przeszkadzają pestki to nie musi przecierać.Galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Dodać mus z porzeczki, wymieszać i ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na krem jagodowy i schłodzić w lodówce. Można udekorować drażetkami cukrowymi Malinkami, albo rozetkami z bitej śmietany.