Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkoptowe z kremem cytrynowym"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 131
Polecam.
Odsłon: 210
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 121
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 131
Polecam.
Odsłon: 210
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 121
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł
Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło ucieramy z 250 g cukru i skórką z cytryny na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, mieszamy. Następnie łączymy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sok z cytryny i jogurt, mieszamy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy 45 minut w 200oC. Jeszcze ciepłe smarujemy 2 łyżkami dżemu cytrynowego i odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy 20 g cukru. Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami dżemu cytrynowego i delikatnie łączymy z bitą śmietaną, aby powstał krem, a następnie wstawiamy go na kilka minut do lodówki, żeby stężał.
Ostudzone ciasto przekładamy na duży talerz lub paterę. Smarujemy cytrynowym kremem, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Wartość odżywcza porcji 440 kcal. Białko 5 g/Tłuszcz 26 g/Węglowodany 44 gŹródło: Rewia