Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkoptowy jabłecznik"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 522
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 522
Składniki
Jabłka umyj, dokładnie osusz. Obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na cząstki, skrop sokiem z cytryny, by nie zmieniły koloru. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce.
Jajka wbij do wysokiego naczynia. Ubijaj mikserem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Ciągle miksując, dodawaj porcjami cukier i dolej kilka kropli zapachu cytrynowego.
Gdy dobrze połączy się z masą, dosypuj po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nie przerywając miksowania.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż 2/3 ciasta, ułóż cząstki jabłek i przykryj pozostałym ciastem. Biszkopt piecz około 45 minut w temperaturze ok. 175oC. Po upieczeniu od razu wyjmij z piekarnika. Gdy jabłecznik ostygnie, usuń obręcz tortownicy, pokrój na porcje.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Przełóż do szprycy. Jabłecznik udekoruj rozetkami z bitej śmietany.Źródło: Naj