Do góry

Desery Przepis na:

Błękitna laguna z jagodami

Błękitna laguna z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 342

Dodano:

Odsłon: 141

Lekkie orzeźwienie w upalne popoludnie. Sezon na jagody rozpoczęty a więc proponuje do kawy to pyszne ciacho.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6jaj
  • 1szkl cukru
  • 3/4szkl mąki pszennej
  • 1budyń waniliowy
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2krople aromatu pomarańczowego
  • Masa:
  • 0,5l kremówki 30
  • 1/2szkl cukru
  • Jagody
  • 2łyżki żelatyny(na 1/2szkl wody)
  • Dodatkowo:
  • 1galaretka różowa
  • Do nasączenua:
  • 1kieliszek wódki
  • 1szjl wody gazowanej
  • Na górę ciasta:
  • 2galaretki niebieskie
  • Jagody
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i aromat. Zmiksuj. Na koniec dodaj suche składniki wymieszaj ręcznie za pomocą łyżki. Piec 25min w 170C. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół i dolny nasączamy wodą z alkoholem.

  2. Różową galaretkę rozpuścić w 1szkl gorącej wody, zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kawałki.

  3. Masa: Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier, zmiksować. Żelatynę rozpuszczamy i zostawiamy do lekkiego stężenia, łączymy z masą. Wrzucamy jagody. Połowę masy wykładamy na biszkopt, układamy kawałki różowej galaretki a następnie wykładamy resztę masy. Przykryć 2częścią nasączonego biszkoptu.

  4. Całe Jagody wyłożyć na wierzch i zalać tężejącymi galaretki rozpuszczonymi w 800ml gorącej wody. Schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń