Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Blok jagodowy na spodzie z wafli"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 189
Polecam.
Odsłon: 895
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 201
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9308
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 189
Polecam.
Odsłon: 895
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 201
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9308
Składniki
Jagody przebierz, szybko opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Owoce osącz, rozsyp na ściereczce i pozostaw tak, aż wyschną. Podłużną foremkę o wymiarach 11 x 25 cm posmaruj wodą. Wyłóż folią spożywczą. Spód formy przykryj kilkoma waflami, pozostałe wafle połam na kawałeczki.
Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Serek wymieszaj z jogurtem oraz cukrem. Ubij na sztywno 25 dag śmietany. Bitą śmietanę delikatnie domieszaj do masy serowo-jogurtowej.
Żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie połącz z kremem. Odłóż trochę jagód oraz wafli do dekoracji, resztę domieszaj do tężejącego kremu. Rozsmaruj go na spodzie z wafli. Wstaw na godzinę do lodówki.
Czekoladę połam na kawałeczki. Pozostałą śmietanę mocno podgrzej, rozpuść w niej czekoladę. Czekoladową śmietankę studź 15 minut. Potem wylej na wierzch bloku. Ciasto schładzaj jeszcze 2 godziny.
Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z formy. Udekoruj odłożonymi wcześniej kawałeczkami wafli oraz jagodami.
45 minut Chłodzenie 3 godziny 1 porcja 340 kcalŹródło: Tina