Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Błyskawiczna krajanka"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 76
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 147
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 64
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 76
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 147
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 64
Składniki
Płaty kruchego ciasta rozwiń, ułóż na dwóch blachach. Przykryj pergaminem, obciąż specjalnymi kuleczkami ceramicznymi, suchym grochem lub fasolą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piecz na złoty kolor 15-20 minut.
Proszki budyniowe rozrób, każdy osobno, w szklance zimnego mleka. Resztę mleka podziel na pół, rozlej do dwóch garnków i kolejno zagotuj. Na wrzące mleko wlewaj budyń. Mieszając, trzymaj na małym ogniu 1-2 minuty. Gotowe budynie odstaw do lekkiego schłodzenia.
Upieczone placki wyjmij z piekarnika, usuń obciążające kuleczki lub ziarna, zdejmij pergamin. Pozostaw do całkowitego schłodzenia.
Polewę przygotuj wg przepisu na opakowaniu lub rozpuść pokruszoną czekoladę. Pierwszy placek posmaruj ciemnym budyniem, przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj budyń waniliowy. Przykryj ostatnim plackiem, ozdób polewą.
Czas ok. 35 min; porcja – 370 kcal, cena 1,30 zł.
Do tego typu ciast pasuje również domowy krem z kaszy manny. Zagotuj litr mleka z 3/4 szklanki cukru, 20 dag masła lub margaryny oraz 1 opakowaniem cukru waniliowego.
Wsyp 9 łyżek kaszy manny. Mieszaj energicznie, aż kaszka się rozklei, a krem zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia. Jeśli chcesz, do kremu możesz dodać sok z cytryny.Źródło: Świat kobiety