Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Błyskawiczny placek z kruszonką"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 128
Polecam.
Odsłon: 1035
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 128
Polecam.
Odsłon: 1035
Składniki
Masło stop, odstaw do przestudzenia. Mąkę wymieszaj z solą, skórką z cytryny, cukrem i posiekanymi migdałami (zamiast migdałów możesz dodać wiórki kokosowe, orzechy laskowe albo pokruszone płatki kukurydziane).
Sypkie dodaj do masła. Wbij jajka. Całość rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Blachę posmaruj tłuszczem. Na spodzie równomiernie rozsyp 2/3 przygotowanej kruszonki. Dobrze dociśnij ją dłonią do dna formy. Pozostałą kruszonkę wstaw do lodówki. Spód ciasta posmaruj powidłami.
Jeśli lubisz (i ciasta nie będą jeść dzieci!), możesz je wcześniej wymieszać z 2-3 łyżkami śliwowicy, posiekaną lub startą na grube wiórki gorzką czekoladą albo korzenną przyprawą do piernika.
Schłodzoną kruszonkę wymieszaj z pozostałymi 2 łyżkami mąki. Posyp nią wierzch przygotowanego placka. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 175 st. Piecz 30 minut. Pod koniec placek możesz przykryć kawałkiem folii alumniowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto pokrój na porcje. Podawaj z cynamonową bitą śmietaną albo kulką lodów waniliowych. Ciasto możesz także ozdobić paseczkami zrobionymi ze stopionej polewy czekoladowej.
ok. 50 minut 1 porcja ok. 370 kcalŹródło: Tina