Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bomba serowo-śmietanowa"
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2047
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 299
Polecam.
Odsłon: 1930
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 694
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2047
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 299
Polecam.
Odsłon: 1930
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 694
Składniki
Do przesianej mąki dodaj kakao oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec powoli dosypując cukier. Dodaj żółtka, zmiksuj. Na koniec dodaj suche oraz czekoladę, delikatnie wymieszaj.
Płaską formę o wymiarach 28x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej 3 ciasta, wyrównaj łyżką. Pozostałe ciasto przelej do małej tortownicy (będzie to spód bomby). Piecz 12-15 min w temp. 180°C.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Do miski włóż twaróg, jogurt, cukier puder oraz cukier waniliowy, utrzyj mikserem. Dodaj przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą śmietankę oraz kandyzowane owoce, delikatnie wymieszaj.
Okrągłą miskę (o średnicy około 20 cm) wyłóż dokładnie folią aluminiową. Ciasto pokrój na kawałki. Ułóż je ściśle jeden obok drugiego w naczyniu. Wylej masę serową, wierzch przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 480 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie