Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Brukselka z suszonymi pomidorami"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 910
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 224
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9321
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 910
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 224
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9321
Składniki
Brukselkę opłucz pod bieżącą wodą, odetnij twarde końcówki i usuń wierzchnie liście. W głąbie każdej brukselki zrób nacięcie w kształcie litery X, dzięki czemu szybciej się ugotuje. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Pomidory osącz z nadmiaru oliwy i pokrój w drobną kostkę.
Do dużego rondla włóż brukselkę, posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj pół łyżeczki cukru, wlej olej oraz wodę (tyle, aby zakryła dno rondla do wysokości pół centymetra). Rondel przykryj szczelnie pokrywką i wstaw na średni ogień. Gotuj 10-15 minut, aż brukselka będzie miękka i stanie się jasnozielona. Następnie dodaj drobno pokrojone suszone pomidory i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Gotowe danie przełóż do miseczek. Udekoruj świeżymi listkami bazylii. Podawaj na ciepło lub jako zimną przekąskę ze świeżym pieczywem.
35 minut Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie