Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Buche de noël (ciasto polano)"
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 111
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 248
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 91
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3326
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 111
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 248
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 91
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3326
Składniki
Rozbij jajka - oddziel żółtka od białek. Białka włóż do miski, dodaj szczyptę soli i ubij sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła.
Płaską formę o wymiarach ok. 28x42 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw blachę z ciastem i piecz 12-15 min. Ściereczkę kuchenną posyp cukrem wanilinowym. Upieczone ciasto natychmiast przełóż na ściereczkę papierem do góry.
Powoli zdejmij papier a ciasto ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku.
Przygotuj krem. Do małego garnuszka wrzuć pokruszoną czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej (naczynie z pokruszoną czekoladą stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda, tak aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody) i przestudź.
Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę i bardzo powoli, porcjami dodawaj czekoladę. Na koniec dodaj kilka kropli aromatu waniliowego i delikatnie wymieszaj.
Ostudzoną roladę rozwiń, usuń ściereczkę. Połowę kremu rozsmaruj na cieście i zwiń je z powrotem. Roladę przenieś na półmisek i odetnij jeden lub dwa kawałki (będą one tworzyły gałęzie). Odcięte końce ułóż po bokach rolady - otrzymasz polano z gałęziami. Całe ciasto posmaruj pozostałym kremem.
Widelcem zrób podłużne falujące bruzdy, które będą imitować wzór kory drzewa. Wierzch posyp cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone.
60 minut. Porcja: 440 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie