Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Buche de Noël tradycyjne francuskie ciasto"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 330
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 330
Składniki
Zrób krem: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, odstaw. Masło utrzyj z cukrem pudrem, powoli dodawaj do niego śmietanę (o temperaturze pokojowej). Wlej czekoladę. Wymieszaj, odstaw. Zrób ciasto: żółtko i jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 200°C.
Ciasto wylej na wyłożoną pergaminem blachę i piecz 8–10 minut. Wyjmij i wystudź. Na biszkopcie rozsmaruj krem czekoladowy (zostaw porcję do ozdoby) i zwiń go w roladę.
Wierzch posmaruj nierówno resztą kremu. Zanurz widelec w gorącej wodzie i wyrysuj nim na kremie wzór przypominający korę (buche de Noël to po francusku „świąteczne polano”). Oprósz warstwą kakao, ozdób anyżem i laskami cynamonu.Źródło: Twój Styl