Do góry

Desery Przepis na:

Budyń kresowy z wątróbki

Budyń kresowy z wątróbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18992

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Budyń kresowy z wątróbki"

Składniki

  • 25 dag wątróbek drobiowych
  • 15 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3–4 łyżki wiśni z nalewki
  • 4 jajka surowe
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wątróbki oczyść, dokładnie wymocz, kilkakrotnie zmieniając wodę, osącz. Wątróbki możesz także wymoczyć w mleku – wówczas mus będzie delikatniejszy w smaku.

  2. Pieczarki oczyść, drobno pokrój, smaż na maśle przez 1–2 minuty. Do pieczarek dodaj wątróbki i smaż jeszcze 5–6 minut, stale mieszając. Przestudź, następnie dwukrotnie zmiel razem z jajkami ugotowanymi na twardo (ew. dodatkowo zmiksuj w blenderze – masa pasztetowa powinna być bardzo gładka).

  3. Surowe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do zmielonej masy, białka ubij. Pianę z białek połącz z masą pasztetową. Dopraw. Formę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą.

  4. Na spodzie rozsmaruj 1/4 masy. Posyp wiśniami. Wyłóż resztę pasztetu. Włóż do większego naczynia z wrzątkiem, gotuj w kąpieli wodnej ok. 55 minut. Wystudź w formie.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń