Desery Przepis na:
Budyń kresowy z wątróbki

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18992
Dodano: 22.01.2008
Odsłon: 11
Składniki
- 25 dag wątróbek drobiowych
- 15 dag pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3–4 łyżki wiśni z nalewki
- 4 jajka surowe
- sól
- pieprz
- tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Wątróbki oczyść, dokładnie wymocz, kilkakrotnie zmieniając wodę, osącz. Wątróbki możesz także wymoczyć w mleku – wówczas mus będzie delikatniejszy w smaku.
-
Pieczarki oczyść, drobno pokrój, smaż na maśle przez 1–2 minuty. Do pieczarek dodaj wątróbki i smaż jeszcze 5–6 minut, stale mieszając. Przestudź, następnie dwukrotnie zmiel razem z jajkami ugotowanymi na twardo (ew. dodatkowo zmiksuj w blenderze – masa pasztetowa powinna być bardzo gładka).
-
Surowe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do zmielonej masy, białka ubij. Pianę z białek połącz z masą pasztetową. Dopraw. Formę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą.
-
Na spodzie rozsmaruj 1/4 masy. Posyp wiśniami. Wyłóż resztę pasztetu. Włóż do większego naczynia z wrzątkiem, gotuj w kąpieli wodnej ok. 55 minut. Wystudź w formie.
Źródło: Tina
Komentarze do przepisu (0)