Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Budyniowe ciasto oblane czekoladą"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Połowę masła utrzyj z 25 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno dodaj jajka na przemian z dodawaną po łyżce mąką (w sumie 6 łyżek). Resztę mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami połącz z masą maślaną. Wlej śmietanę. Dobrze wymieszaj całość mikserem. Jabłka obierz, oczyść, miąższ drobno pokrój. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny.
Blachę (30x36 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż kawałeczki jabłek, lekko wciśnij je w ciasto. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 40 minut.
W tym czasie proszek budyniowy wymieszaj z 8 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, mieszając, aż masa zgęstnieje. Budyń przełóż do miseczki. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Pozostałe masło utrzyj, małymi porcjami dodając zimny budyń. ucieraj dalej, aż powstanie puszysty biały krem. Rozsmaruj go na wierzchu wystudzonego ciasta i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Obie czekolady połam na kawałeczki, stop razem z margaryną w kąpieli wodnej. Polewę wystudź. Oblej nią gotowe ciasto. Odstaw do zastygnięcia.
ok. 1 godziny i 10 minut . Chłodzenie ok. 4 godzin 1 porcja 410 kcal.Źródło: Tina