Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe w kształcie piesków

Bułeczki drożdżowe w kształcie piesków

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 14

Wypróbowany przepis na "Bułeczki drożdżowe w kształcie piesków"

Składniki

  • 50 dag mąki chlebowej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • ok. 1 i 1/3 szkl. letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do grilla
  • sól
  • 3 łyżki rozpuszczonej i przestudzonej margaryny
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • czarne oliwki oraz kminek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z wody, drożdży, cukru i 3-4 łyżek mąki przygotowuję zaczyn. Odstawiam go do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypuję do miski. Dodaję sól, przyprawę do grilla, margarynę i zaczyn. Całość wyrabiam ok. 15 minut. Ciasto odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.

  2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formuję z niego wałek. Kroję go na 12 plasterków i formuję bułeczki. Układam je na blasze wyłożonej pergaminem. Nożem nacinam z obu stron uszy. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Z kawałków oliwek robię noski i oczy piesków, dodatkowo dekoruję kminkiem. Piekę ok. 30 min w temp. 180°C.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń