Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki drożdżowe z kruszonką Składniki na 16 sztuk: Zaczyn: 100 ml mleka, lekko ciepłego 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant* 1 łyżeczka cukru 50 g mąki pszennej Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 200 ml mleka, lekko ciepłego 80 g cukru 100 g masła 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa Kruszonka: 50 g masła, zimnego 50 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 70 g mąki pszennej Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek Sposób przygotowania: Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Przygotować ciasto: Masło roztopić. Odstawić na bok. Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać cukier, jajka, wyrośnięty zaczyn, lekko ciepłe mleko i lekko ciepłe masło. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować kruszonkę: W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat, chwilę zagnieść, podzielić na 16 części i uformować bułeczki. Bułki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonkę docisnąć dłonią do bułki, aby jak najwięcej utrzymało się jej na bułce).  Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Bułeczki drożdżowe z kruszonką Składniki na 16 sztuk: Zaczyn: 100 ml mleka, lekko ciepłego 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant* 1 łyżeczka cukru 50 g mąki pszennej Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 200 ml mleka, lekko ciepłego 80 g cukru 100 g masła 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa Kruszonka: 50 g masła, zimnego 50 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 70 g mąki pszennej Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek Sposób przygotowania: Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Przygotować ciasto: Masło roztopić. Odstawić na bok. Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać cukier, jajka, wyrośnięty zaczyn, lekko ciepłe mleko i lekko ciepłe masło. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować kruszonkę: W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat, chwilę zagnieść, podzielić na 16 części i uformować bułeczki. Bułki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonkę docisnąć dłonią do bułki, aby jak najwięcej utrzymało się jej na bułce).  Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią