Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bułeczki kefirowe"
Smak wiosny!
Odsłon: 675
Polecam.
Odsłon: 251
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 650
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 33
Smak wiosny!
Odsłon: 675
Polecam.
Odsłon: 251
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 650
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 33
Składniki
70 min • Porcja 310 kcal • Koszt porcji 20 gr • Przepis na 20 sztuk.
Kefir i wodę podgrzewam, by były ciepłe, i rozpuszczam w nich drożdże. Łączę je z mąką, siemieniem, otrębami, ziarnami słonecznika, solą i pieprzem.
Wyrabiam ciasto, odstawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Potem z ciasta formuję bułeczki, układam je na natłuszczonej blaszce, smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję ziarnami słonecznika. Odstawiam na 10 min. Piekę 20-25 min w temp. 180°C. Studzę na kratce.
Formując bułeczki, obsypuję ręce mąką, wtedy ciasto do nich nie przywiera. Magdalena Dopart z MaćkówkiŹródło: Kobieta i życie