Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki z cynamonem

Bułeczki z cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2825

Dodano:

Odsłon: 1514

Drożdżowe bułeczki z cynamonem są mięciutkie, przepyszne i bez jajek. Upieczone w foremkach na muffiny, wyglądają jak piękne róże.

Składniki

  • 450 g mąki
  • 1 paczuszka suchych drożdży
  • 180 ml letniej wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g miękkiego masła + 50 g masła do posmarowania
  • cukier do posypania
  • cynamon
  • mąka do podsypania
  • tłuszcz do foremek
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru i 3 łyżkami wody. Dodać łyżkę mąki, wymieszać. Nakryć i odstawić na 20 minut do ciepłego miejsca.

  2. Następnie dodać resztę mąki, wody, miękkie masło i szczyptę soli. Zagnieść i wyrobić, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne i będzie odstawać od brzegu miski. Ciasto nakryć i odstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia.

  3. Ciasto podzielić na 2 kawałki i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Masło rozpuścić w garnuszku. Rozwałkowany kawałek ciasta naciągnąć rękami możliwie cienko, posmarować rozpuszczonym masłem. Posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w dość ciasny wałek i pokroić na nieduże kawałki.

  4. Foremki na muffiny posmarować tłuszczem. Kawałki ciasta zwinąć według upodobania np. w wianuszki. Można też położyć palec na środku wałeczka, a końcówki wyciągnąć do góry na kształt litery V i tak wstawiać do foremki. Tak uformowane bułeczki wyglądają jak małe baranki. Można też zrobić okrągłą bułeczkę. Obie końcowki skierować w dół, a środek uformować w dłonią w kulkę.

  5. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut. Upieczone i ostudzone bułeczki posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń