Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z malinami"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32564
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 50
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 923
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 332
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32564
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 50
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 923
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 332
Składniki
Mleko lekko podgrzewam. Rozpuszczam w nim drożdże. Dodaję łyżkę cukru i tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstawiam go na 20 minut. Resztę mąki wsypuję do miseczki.
Dodaję pozostały cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Wbijam 2 jajka i powoli dolewając masło, zagniatam ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki, odstawiam je na ok. 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zag niatam. Przekładam na stolnicę. Formuję wałek. Kroję go na 15 plasterków. Na każdym placuszku kładę po kilka malin. Mocno zlepiam brzegi i formuję bułeczki. Układam je na blasze wyłożonej pergaminem. Czekam, aż ciasto ponownie wyrośnie.
Wtedy smaruję ciastka roztrzepanym jajkiem. Wkładam je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piekę ok. 25 minut. Ew. oblewam lukrem.Źródło: Naj