Desery Przepis na:
Bułeczki z nadzieniem orzechowo-dyniowym


Przepisów i artykułów: 600 Ocena: 10787
Dodano: 18.03.2018
Odsłon: 237
Składniki
- mąka pszenna 500 g
- drożdże 50 g
- 2 żółtka
- cukier 65 g
- mleko 190-200 ml
- olej 65 ml
- karob 1 łyżka ( lub kakao )
- Nadzienie : orzechy ziemne ( zmielone )50 g
- pestki dyni ( zmielone ) 50 g
- cukier puder 25 g
- śmietana 18 % 70 g
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, rozprowadzić kilkoma łyżkami letniego mleka, gdy rozczyn podrośnie dodać do przesianej mąki z karobem.
Żółtka utrzeć z resztą cukru, przełożyć do mąki, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić gładkie ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Nadzienie.
Wymieszać zmielone orzechy i pestki dyni z cukrem i śmietaną.
Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3-4 mm, nałożyć masę i zwinąć jak roladę.
Następnie ciasto kroimy w plasterki, każdy o grubości ok 3 cm i układamy je na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Każdą bułeczkę lekko spłaszczamy, przykrywamy i odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Pieczemy w 190 C około 12-15 minut.
Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 19 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Biorę trzy na rano i uciekam ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 19 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Piekne buleczki, akurat do popoludniowej kawy :-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz