Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki z nadzieniem orzechowo-dyniowym

Bułeczki z nadzieniem orzechowo-dyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 600 Ocena: 10787

Dodano:

Odsłon: 237

Nadzienie jest rewelacyjne ! Moje bułeczki są z karobem, ale można zrobić je z kakao, choć to już trochę inny smak.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • 2 żółtka
  • cukier 65 g
  • mleko 190-200 ml
  • olej 65 ml
  • karob 1 łyżka ( lub kakao )
  • Nadzienie : orzechy ziemne ( zmielone )50 g
  • pestki dyni ( zmielone ) 50 g
  • cukier puder 25 g
  • śmietana 18 % 70 g
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, rozprowadzić kilkoma łyżkami letniego mleka, gdy rozczyn podrośnie dodać do przesianej mąki z karobem.
    Żółtka utrzeć z resztą cukru, przełożyć do mąki, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić gładkie ciasto.
    Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Nadzienie.
    Wymieszać zmielone orzechy i pestki dyni z cukrem i śmietaną.
    Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3-4 mm, nałożyć masę i zwinąć jak roladę.
    Następnie ciasto kroimy w plasterki, każdy o grubości ok 3 cm i układamy je na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Każdą bułeczkę lekko spłaszczamy, przykrywamy i odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 10-15 minut.
    Pieczemy w 190 C około 12-15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń