Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z powidłami śliwkowymi"
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 819
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 39
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 164
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 819
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 39
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 164
Składniki
ok. 70 minut
Z drożdży, łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek mleka wymieszać zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wsypać do miski pozostałą mąkę i cukier. Dodać żółtka, sól, roztopione i schłodzone masło oraz zaczyn drożdżowy. Stopniowo dolewając pozostałe mleko, wymiesić ciasto. Przykryć je ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swą objętość.
Powidła śliwkowe wymieszać z rumem. Wedle uznania dodać cynamon, wanilię, skórkę z cytryny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek i podzielić radełkiem na 16 kwadratów. Na każdym kawałku położyć trochę powideł, uformować bułeczkę.
Bułeczki ułożyć w formie wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 35 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco