Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bułeczki z żurawiną"
Polecam.
Odsłon: 166
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 70
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 22
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 813
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32519
Polecam.
Odsłon: 166
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 70
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 22
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 813
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32519
Składniki
Do 2 rozmąconych jajek dodaj mleko lub maślankę, dokładnie wymieszaj. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, cukier oraz sól, wymieszaj łyżką. Dodaj miękką margarynę lub masło oraz jajka z mlekiem lub maślanką, wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dosyp trochę więcej mąki. Na koniec dodaj suszoną żurawinę, ponownie wyrób.
Z ciasta uformuj wałeczek i podziel na 12 części (jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło, podsyp je mąką). Z każdej uformuj bułeczkę. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy (w czasie pieczenia urosną). Wierzch każdej bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z bułeczkami. Piecz 20-25 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku. Rada: Wierzch bułeczek po posmarowaniu jajkiem można posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Można też użyć mąki pełnoziarnistej, owsianej lub orkiszowej.
40 minut. Sztuka: 190 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie